Hassas Döküm İşleminin Avantajları
- Hassas döküm, Diğer döküm yöntemlerine göre, hassas döküm yönteminin kalıp malzemesi ve uyulama şekli daha pürüzsüz yüzey, daha büyük ölçü hassasiyeti ve parçalardaki ayrıntılı kısımların çok iyi elde edilmesine izin verir.
- Hassas döküm, daha çok el ile tek tek veya makine ile seri halde, üretimi zor veya mümkün olmayan, kompleks şekilli parçaların imaline izin verir.
- Hassas döküm işlemi, hemen hemen her metalin dökümünde kullanılabilir. Bir tek metal cinsi dökülebildiği gibi, örneğin bakır bir rotor dökülürken, göbeği çelikten dökülebilir, bu şekilde farklı malzemelerin bileşimlerinin, imaline uygundur.
- Hassas döküm yönteminde, dökülen parçanın ağırlığı nadir olarak 50 lb.’nin üzerinde olmaktadır. (1 lb.=1 pound= 454 gr.) Çok büyük parçaların dökümünde, 1000 lb.’ye kadar olan ağırlıklarda da bu yöntem uygulanabilir.
- Parça döküldükten sonra, çok az veya hiç bitirme işlemi (talaş kaldırma, ısıl işlemler) yapılmadan kullanılabilmekte, böylece makine parçalarında, malzeme seçimi kolaylaşmaktadır.
- Bu işlem ile tanelerin metalürjik özelliklerinin, tanelerinin doğrultularının istenildiği gibi, sonuçta mekanik özelliklerinin de istenildiği gibi, elde edilmesine izin verir.
- Hassas döküm yöntemi, alaşımların, vakum altında veya soygaz ( inert atmosphere )koruması altında döküm yapılabilmesine olanak sağlar.
- Hassas döküm yöntemi ile üretim yapılırken, diğer döküm yöntemlerinde ( kum döküm )olduğu gibi model ölçüleriyle, üretilen parçanın ölçüleri arasında bir değişiklik olmamaktadır. (Dökülen parçanın çekmesi hariç) Bunun sebebi yekpare kalıp kullanılmasındandır. Bu ölçü değişikliği iki parçadan oluşan kalıplarda görülmektedir. Ayrıca hassas döküm, küçük yerlerde, basit techizatla, çok sayıda parçayı, kalifiye olmayan elemanlarla, nispeten ucuza imal etme imkânı sağlamaktadır.
Hassas Döküm İşleminin Dezavantajları
- Bu yöntemde, fiziksel ve ekonomik nedenlerle, üretilen parçaların ölçü ve ağırlıkları sınırlıdır. Esasında çok büyük parçalar dökülebilmektedir fakat genel olarak seri üretimde 0,5 kg’ı aşmamaktadır. En yaygın uygulama 0.03 kg. mertebesindedir.
- Dökümden önce, işlem için gerekli hazırlıkların yapımı (model kalıbı yapımı, model yapımı, kalıp yapımı vs.) 10 lb.’den büyük (yaklaşık 5 kg.) parçaların imalatında maliyet oldukça yükselmektedir.